Respect!: “Respectisme als fundament voor Gemeenteraadsverkiezingen 2018”

Persinformatie
10 april 2017

Respect! Nederland oprichter Gerdwin Lammers maakte eind januari een bewuste keuze om met Respect nog niet aan de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart j.l. deel te nemen. De belangrijkste redenen daarvoor waren de relatief korte voorbereidingstijd sinds de oprichting medio december 2016 en het financiële risico om de waarborgsom van € 11.000 kwijt te raken.

Nu na de verkiezingen bekend is geworden dat de kiesdrempel maar liefst op 70.000 stemmen is uitgekomen en dat vijf nieuwe partijen niet op ten minste één zetel zijn uitgekomen heerst er tevredenheid bij Respect Nederland. Gerdwin Lammers daarover: “Wij hebben ons kruit droog gehouden. Er is geen verliezersgevoel zoals bij VNL, Geen Peil, Nieuwe Wegen, de Piratenpartij en Artikel 1. Voor ons is 15 maart 2017 juist de start geweest voor de verdere opbouw van Respect! en we gaan ons gedegen voorbereiden op de komende Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 en op eventuele vervroegde Tweede Kamer verkiezingen”.

Met nog een jaar te gaan voor de Gemeenteraadsverkiezingen wil Respect! geen tijd verloren laten gaan. “De verkiezingen in Zaltbommel en mogelijk ook in andere Gemeenten waaronder Almere, Den Bosch, Maastricht, Amsterdam en Rotterdam, zijn nu onze eerste prioriteiten”, vertelt Lammers. “Zo gaan we Respect! van onderaf aan opbouwen, zoals dat feitelijk ons plan A was. Bij de volgende Tweede Kamer verkiezingen – en dat zou wel al eens heel snel kunnen zijn – moet er een stevig lokaal en regionaal fundament liggen. Wij willen met Respect in samenwerking met lokale partijen in zo veel mogelijk Gemeenten aan de verkiezingen deelnemen waarbij de focus vooral ligt op Gemeenten waarin zowel 50Plus als de PVV bij de Tweede Kamer verkiezingen een hoog aantal stemmen gescoord hebben. Van de PVV aanhang weten wij immers dat die vaak vanuit protest op de PVV stemmen maar eigenlijk verweesde Pim Fortuyn stemmers zijn en die de extreme standpunten van de PVV en Wilders niet onderschrijven maar geen alternatief hebben. Die kiezers zijn bij Respect! voortaan aan het goede adres”.

‘Respectisme’; Respect voor jouw en onze domeinen.
Respect! gaat de komende maanden haar programma voor Zaltbommel en andere Gemeenten samenstellen op basis van ‘Respectisme’; de filosofie en de fundamenten waar Respect! op gebaseerd is en die door Respect zijn en worden geformuleerd. Partij voorzitter Gerdwin Lammers daarover: “Links denkenden verenigden zich ooit in het Socialisme, rechtsdenkenden in het Liberalisme. Dat is nu allemaal old-school. Voor Pim Fortuyn aanhangers gold het ‘Fortuynisme’, maar Pim heeft er helaas nooit aan kunnen beginnen. De ontwikkelingen in de maatschappij anno 2017 vragen om ‘Respectisme’, waarbij politieke beslissingen gebaseerd zijn op de Respect! filosofie. Respectisme gaat uit van een ‘domein’. Dat kan jouw persoon zijn maar ook iedere groep van personen met diezelfde kijk op samenleven”.

Lammers: “Ook een voetbalvereniging is een domein en ook ‘Zaltbommel’ of ‘Nederland’ zijn domeinen. Voor al die domeinen geldt dat er waarden, normen, cultuur of regels gelden. Wie binnen wil treden in ‘het domein’, of mee wil doen in een domein, houdt zich aan de regels van het domein. Simpel gezegd; als je op een voetbalvereniging gaat dien je je aan de vastgestelde regels van het voetbalspel en aan de regels van die voetbal vereniging te houden. Domeinen stellen zelf hun normen, waarden, cultuur en regels vast. Hands maken bij voetbal mag niet. Dat is een overtreding. Ben je het daar niet mee eens dan zijn er twee opties. Of je probeert via democratische weg de regels te veranderen, óf je kunt niet mee doen aan het voetbalspelletje (lees: het voetbal domein). Voor iedere Gemeente zal een eigen mix van behoeften, waarden, normen en regels gelden die overigens tussen Gemeenten best conflicterend kunnen zijn. Dan probeer je op basis van wederzijds respect en met jouw eigen (Gemeentelijk)domein als uitgangspunt, tot goede oplossingen of compromissen te komen. In mijn huis (domein) gelden mijn regels. In jouw domein die van jou. Wie binnen wil respecteert die regels. Bij Respectisme is echter geen ruimte voor ‘gedogen’ omdat, volgens Respect!, gedogen tot chaos leidt”, aldus Lammers.

(Lees ook: Blog Gerdwin Lammers – Gedogen leidt tot chaos: https://respectnederland.nl/…/…/meedoen-de-regels-accepteren/)

Geïnteresseerden die ‘in de geest van Respectisme’ mee willen helpen zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden bij secretariaat@respectnederland.nl