Persinformatie: Respect (R!) gokt niet en wacht op vervroegde verkiezingen.

Persinformatie
3 februari 2017

Hoewel Respect Nederland pas in december 2016 als Politieke Partij werd opgericht trok de in de geest van Pim Fortuyn opererende partij in korte tijd al duizenden sympathisanten. Voor deelname aan de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart a.s. leverde Respect onlangs nog bij de Kiesraad een kandidatenlijst in met daarop 13 kandidaten uit bijna het hele land. Toch heeft het bestuur van Respect deze week besloten niet aan de komende Tweede Kamer verkiezingen deel te nemen omdat het – louter door tijdgebrek – helaas nog niet in alle 20 Kieskringen kan deelnemen.

Voor een succesvolle deelname aan de verkiezingen van 15 maart a.s. is volgens oprichter en lijsttrekker Gerdwin Lammers deelname in alle Kieskringen echt essentieel. Lammers daarover: “Voor het behalen van minstens één zetel zullen ca. 65.000 stemmen nodig zijn. Deelname in niet alle 20 Kieskringen geeft daarvoor onvoldoende zekerheid. Daar komt nog bij dat een aantal Kieskringen extra belangrijk zijn, zoals de Kieskring van Den Haag of Amsterdam, waar traditioneel -en in absolute zin- veel potentiële stemmers voor Respect wonen, zeker als het om Pim Fortuyn sympatisanten gaat. Ook het behalen van 75% van de kiesdrempel wordt dan een probleem en dat is de vereiste om de waarborgsom van € 11.250 terug te krijgen. Deelnemen aan deze verkiezingen moet een gecalculeerd risico en een weloverwogen beslissing zijn en zeker geen gok. De tijd was helaas net te kort. Dan beslissen wij liever voor wachten en verder opbouwen. Alles bij elkaar kiezen wij er nu dus voor om na onze succesvolle start én de enthousiaste reacties van duizenden in het hele land Respect verder te onderbouwen en lokaal op te bouwen en slaan wij bewust deze Tweede Kamer verkiezingen over”, aldus Lammers. Respect verwacht bovendien, gezien de huidige peilingen en de op handen zijnde politieke verschuivingen dat er binnen afzienbare tijd weer Tweede Kamer verkiezingen zijn. “Dat zal sneller zijn dan menigeen verwacht en dan zullen wij er bij zijn”, aldus mede Respect oprichter Adrian van Bruchem.

Respect gaat zich volgens van Bruchem nu voorbereiden op de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en houdt – zoals gezegd – rekening met vervroegde verkiezingen. De voorbereiding voor lokale Respect partijen, zoals Respect Zaltbommel maar ook Respect Amsterdam, Respect Rotterdam of in de andere ca. 400 Gemeenten, is inmiddels al in gang gezet.

Einde persinformatie