“Meedoen is de regels accepteren”

Door: Gerdwin Lammers – Voorzitter Respect

De Nederlandse samenleving is ontwricht en daar is ‘gedogen’ de oorzaak van. Gedogen leidt namelijk tot chaos.

Het is simpel; welke sport of spelletje je ook leuk vindt; als je meedoet dan accepteer en respecteer je de spelregels. Voor een samenleving geldt hetzelfde. Als je meedoet aan sport dan zijn er duidelijke lijnen waarbinnen het spel zich afspeelt en iedereen die meedoet kent de regels en respecteert die. Gaat bij voetbal de bal over de zijlijn dan is dat ‘uit’ en gaat de bal naar de tegenpartij. Wie een overtreding maakt krijgt een vrije trap tegen, of krijgt, bij een ernstiger overtreding, een gele of zelfs een rode kaart. In het laatste geval, of bij twee keer geel, moet je dan zelfs het speelveld verlaten. Iedereen weet dat. Er is bovendien altijd een scheidsrechter die het spel controleert en volgt en wiens beslissingen geaccepteerd worden. Regels zijn immers regels. Aan welke sport of aan welk spelletje je ook meedoet.

Het is dus uiterst vreemd dat, zodra het spelletje, bijvoorbeeld voetbal, basketbal, hockey of handbal, is afgelopen en het speelveld of de sporthal worden door de spelers verlaten, er in de maatschappij van alledag ineens geen regels meer lijken te gelden. Ondanks dat er wel degelijk maatschappelijke scheidsrechters zijn zoals de Politie, overheden of de rechtelijke macht, worden de maatschappelijke regels massaal door bepaalde groepen aan de laars gelapt. Hufterigheid en vandalisme tieren welig.

Wat is daar de onderliggende oorzaak van?

Pim Fortuyn gaf het in 2002 al haarfijn aan. Nederland is van origine een tolerant land, maar de tolerantie is doorgeslagen in gedogen. En daar ligt nu precies, ook 15 jaar later nog of misschien nog wel veel meer, het probleem in onze huidige samenleving.

Want gedogen veroorzaakt chaos. Stelt u zich eens voor dat een bal over de zijlijn soms wél uit is maar soms ook niet, of soms bij 1 cm er overheen wel en dan weer bij 25 cm eroverheen niet. Dat leidt in welk spelletje dan ook tot chaos. De duidelijkheid is weg en de grens van ‘wat is uit’ schuift steeds verder van de zijlijn af. Gedogen leidt tot een steeds grotere afwijking van de regel.

Laten we een ander voorbeeld nemen uit onze dagelijkse praktijk. Een stoplicht. Ieder kind weet dat we bij groen mogen doorrijden, Bij oranje weten we dat het geen groen meer is en bijna rood en dat stoppen beter is, en rood betekent gewoon stoppen. Simpel toch? Een prima functionerende regel waar feitelijk geen scheidsrechter of flitspaal aan te pas hoeft te komen. Voor de kleurenblinden onder ons hebben we bovendien nog de vaste regel dat het bovenste licht het rode is. Duidelijkheid alom.

Maar stel je nu eens voor dat we zouden gaan gedogen dat je ook bij rood nog door ‘mag’ rijden. Hoe lang het dan al op rood staat maakt ook niet meer uit. De regel geldt immers toch niet meer want we gedogen dat je niet hoeft te stoppen. Een algehele verkeerschaos zou het gevolg zijn. Hetzelfde zou bij iedere sport leiden tot chaos in het speelveld. De duidelijkheid en de regels zijn verdwenen en er komt chaos voor in de plaats.

In het speelveld of spelletje dat Nederland heet is het niet anders. Wij hebben hier regels. Wie aan het spelletje ‘Nederland’ mee wil doen zal de regels moeten respecteren. Er is geen ruimte voor ‘gedogen’ want dat leidt tot chaos. Tot hufterigheid, tot intimidatie en tot criminaliteit. Een strakke handhaving door de maatschappelijke scheidsrechters is noodzaak om weer orde in het Nederlandse speelveld te krijgen. Wie niets aan voetbal vindt of wie de regels van voetbal niet wil respecteren moet geen lid worden van een voetbalvereniging of moet niet gaan voetballen.  Wie de Nederlandse regels niet wenst te respecteren of wie er zijn eigen regels op na wil houden moet voor een andere spelletje, voor een ander speelveld of voor een andere maatschappij of land kiezen. Hier spelen wij het Nederlandse spel met de Nederlandse democratische regels van de meerderheid, de Nederlandse Waarden en de Nederlandse Normen.

Gedogen brengt Chaos. Kies dus voor Respect!